Egen tvåltillverkning

Hej på dig!

Vill bara informera om att inlägget innehåller betalda reklamlänkar till svensk hälsokost, så att du lättare ska hitta produkterna jag rekommenderar.

Jag är mån om att undvika så mycket gifter som möjligt. Dom sniker sig liksom in överallt, så det är inte det lättaste, men man kan iaf göra så gott man kan. En sak som jag alltid sagt till mina barn, är att man ska kunna äta allt man smörjer in sig med. Jag har ju fått många kniviga frågor om det här, från mina barn, som ofta är klokare än sin mor. Bland annat så är ju inte tvål så himla gott.. men man kan ju göra sin egen, så vet man iaf att det är så lite gifter som möjligt i den. 

Så för några dagar sen, tog jag och minstingen tag i det här och började tillverka tvålar. Första gånen använde vi en färdig tvålmassa. Men den är ekologisk och lika så de eteriska oljorna, plus lavendeln och rosenbladen från gården.

Jag tyckte att det lät krångligare än vad det faktiskt var att göra tvål, så här försöker jag beskriva det lite lättare.:)

IMG_6217jpeg

1. Skär av den del av tvålmassan, som du tror blir lagom. Vi tog ca 1/3 av klumpen. Vi hade en tvålmassa från Crearome med naturliga, ekologiska ingredienser.

IMG_6221jpeg

2. Lägg tvålbiten i ett vattenbad (tex på en tålig tallrik/skål eller någon form av rostfritt stål) ovan på en kastrull. Jag använde en gammal mindre kastrull och la tvålen i och ställde den ovanpå en annan större kastrull, med kokande vatten i. 
Låt den smälta där. Det ska bli 75 grader, men jag väntade bara tills den smälte och rörde runt den med en träpinne.

IMG_6219jpeg

3. Häll i dofter om du vill ha det. Jag hade eterisk olja lavendel i en och eterisk olja med tallbarr i en. I den med lavendel hade jag även i torkade lavendelblommor och torkade rosenblad från trädgården. Rör försiktigt.

4. Låt allt stå 20 minuter, utan att röra. Rör man ändå (som jag gjorde lite), så försvinner inte luftbubblorna och tvålen blir inte lika snygg.

5. Häll upp tvålmassan i formar. Antingen färdiga tvålformar, eller nåt annat du har hemma. 

6. Låt svalna.

7. Klart! Du har din egna personliga tvål utan gifter. 

IMG_6226jpeg

Nu har jag haft ett rejält uppehåll i bloggandet. Jag har varit på en inre resa, som även boostats genom utbildningen till yogalärare. Jag trodde att vi skulle träna på massa positioner, sk asanas. Men fick lära mig att själva positionerna är bara en liten del av yogan. Den största delen är jobbet på insidan. Så det har jag verkligen jobbat med. Det är en verklig gåva att kunna hitta en lugn plats inuti sig själv när det stormar i världen utanför. Inte alltid lätt, men väl värt ett försök. 

Dessutom har jag insett av mycket av det som jag känt och instinktivt vetat genom många år angående hälsa och världen i sig, är sant. Jag kan inte gå in på mer detaljer om det nu. Men jag kan säga så mycket att det är viktigare än någonsin att lyssna på sin magkänsla och inte alltid följa med strömmen. Vi har så stor kraft inuti oss själva, som vi lärt oss att förtrycka. Nu är det dags att släppa kraften fri och börja leva på riktigt!

kram på dig och ha en riktigt trevlig helg!

Body butter

Inlägget innehåller annonslänkar till Svensk Hälsokost.

Jag har alltid varit ett stort fan av body butters. Men jag har inte gillat att det smakar lite giftigt om man råkar få lite i munnen. Jag vill helst att allt jag smörjer på min kropp ska vara ätbart. Det tas ju liksom också upp av kroppen. Därför blev jag så glad när jag kom på att jag kunde göra mitt eget. Som även barnen kan använda! Det känns lyxigt!
Enda nackdelen är väl att hundarna också gillar det, så man får passa sig om man går runt i shorts efter man smort in benen, annars slickas det fort av.:)

Här kommer receptet. Du behöver:
- 75 g mandelolja
- 35 g kakaosmör 
- 22 g bivax

Gör så här: 
Smält ingredienserna över ett vattenbad. Ta bort från värmen när det blivit en smet. Viska med stavmixern lite då och då tills det svalnat. Det är det bara att pytsa upp i en burk och så har du väldens bästa kroppssmör.

Egen deo

Inlägget innehåller annonslänkar till Svensk Hälsokost.

Här kommer receptet på hemmagjort deodorant. Naturligtvis giftfri och utan tillsatser. Välj om du vill ha kokosdoft eller luktfri kokos. Själv tillsatte jag lavendeldoft också. 

Det här behöver du:
- 4 msk kokosolja
- 4 msk bikarbonat
- 4 msk majsstärkelse
- 5 droppar eterisk olja (om du vill ha annan doft än kokos)

Gör så här:
Smält kokosoljan (eller bara ha den i rumstemperatur en varm dag som denns, så smälter den av sig själv) och blanda ihop med övriga ingredienser. Droppa i eterisk olja om du vill ha en speciell doft. Låt stelna och sen är det klart att användas. Skrapa loss en bit med sked och kleta på.

Ansiktskräm med lavendel

Inlägget innehåller annonslänkar till Svensk Hälsokost.

Det här är nog den bästa ansiktskrämen jag någonsin haft. Inte för att skryta, men ändå..;) Den känns så ren och lyxig. Kanske känns den extra skön för att jag (och min snart 4-åring) gjort den själva och för att det bara är naturliga ingredienser i den.

Här kommer receptet:
- 10 g sheasmör
- 40 g mandelolja
- 10 g avokadoolja
- 6 g bivax
- 5-10 droppar eterisk olja (lavendel hade ju jag)
- 50 g vatten

Mät upp sheasmör, mandelolja, avokadoolka och bivax (jag använde köksvågen). Smält ihop över vattenbad (tex i en djup tallrik ovanpå en kastrull med kokande vatten). Låt det sen svalna till 50 grader (använd kökstermometer).
Koka upp 50 g vatten och låt sen svalna till 50 grader. 
Blanda oljeröran med stavmixer och häll sakta i vattnet under tiden. Fortsätt att röra då och då tills smörjan svalnat. Rör då i den eteriska oljan och häll upp i en ren glasburk. Voila!