Egen tvåltillverkning

Hej på dig!

Vill bara informera om att inlägget innehåller betalda reklamlänkar till svensk hälsokost, så att du lättare ska hitta produkterna jag rekommenderar.

Jag är mån om att undvika så mycket gifter som möjligt. Dom sniker sig liksom in överallt, så det är inte det lättaste, men man kan iaf göra så gott man kan. En sak som jag alltid sagt till mina barn, är att man ska kunna äta allt man smörjer in sig med. Jag har ju fått många kniviga frågor om det här, från mina barn, som ofta är klokare än sin mor. Bland annat så är ju inte tvål så himla gott.. men man kan ju göra sin egen, så vet man iaf att det är så lite gifter som möjligt i den. 

Så för några dagar sen, tog jag och minstingen tag i det här och började tillverka tvålar. Första gånen använde vi en färdig tvålmassa. Men den är ekologisk och lika så de eteriska oljorna, plus lavendeln och rosenbladen från gården.

Jag tyckte att det lät krångligare än vad det faktiskt var att göra tvål, så här försöker jag beskriva det lite lättare.:)

IMG_6217jpeg

1. Skär av den del av tvålmassan, som du tror blir lagom. Vi tog ca 1/3 av klumpen. Vi hade en tvålmassa från Crearome med naturliga, ekologiska ingredienser.

IMG_6221jpeg

2. Lägg tvålbiten i ett vattenbad (tex på en tålig tallrik/skål eller någon form av rostfritt stål) ovan på en kastrull. Jag använde en gammal mindre kastrull och la tvålen i och ställde den ovanpå en annan större kastrull, med kokande vatten i. 
Låt den smälta där. Det ska bli 75 grader, men jag väntade bara tills den smälte och rörde runt den med en träpinne.

IMG_6219jpeg

3. Häll i dofter om du vill ha det. Jag hade eterisk olja lavendel i en och eterisk olja med tallbarr i en. I den med lavendel hade jag även i torkade lavendelblommor och torkade rosenblad från trädgården. Rör försiktigt.

4. Låt allt stå 20 minuter, utan att röra. Rör man ändå (som jag gjorde lite), så försvinner inte luftbubblorna och tvålen blir inte lika snygg.

5. Häll upp tvålmassan i formar. Antingen färdiga tvålformar, eller nåt annat du har hemma. 

6. Låt svalna.

7. Klart! Du har din egna personliga tvål utan gifter. 

IMG_6226jpeg